• Slide3
  • Slide2
  • Slide1
woensdag, 01 augustus 2018 07:59

Qbuzz publiceert nieuwe dienstregeling op haar website voor Drechtsteden en Alblasserwaard

Nieuwe dienstregeling Qbuzz voor Drechtsteden, Albasserwaard in te zien

Vanaf 9 december 2018 verzorgt Qbuzz voor minimaal 8 jaar het busvervoer in het concessiegebied Drechtsteden en Alblasserwaard, en op de trein MerwedeLingelijn. De fusiegemeente Vijfheerenlanden valt vanaf 1 januari 2019 onder provincie Utrecht en wordt vanaf dat moment door U-OV (ook Qbuzz) gereden. Met de nieuwe concessie wordt een kwaliteitsimpuls gegeven aan het openbaar vervoer aanbod. De regio krijgt een stevig netwerk van snel en frequent hoogwaardig openbaar vervoer (zowel bus als trein) aangevuld met een fijnmazig openbaar vervoernetwerk. Daarmee wordt stedelijk en landelijk gebied goed bediend.
Gedetailleerde informatie over het nieuwe netwerk in Drechtsteden en Alblasserwaard is vanaf nu te vinden op www.qbuzz.nl/dav. De getoonde dienstregeling is nog onder voorbehoud van kleine wijzigingen.

Het reizigersoverleg RODAV heeft eerder advies gegeven over de concept dienstregeling, wat geleid heeft tot enige aanpassingen in de dienstregeling.

Hieronder staan de belangrijkste wijzigingen op een rij:

Drechtsteden
Met een slimme mix van R-netlijnen en snelbusverbindingen die vaker en sneller rijden wordt Rotterdam vanuit de Drechtsteden beter bereikbaar. Alblasserdam en heel Papendrecht krijgen een snelle rechtstreekse busverbinding naar Utrecht. De stadsdienst van Dordrecht wordt uitgebreid naar omliggende Drechtsteden en gaat elektrisch rijden, wat bijdraagt aan verbetering van de luchtkwaliteit.


Gorinchem en Alblasserwaard
Vanuit de Alblasserwaard ontstaat een rechtstreekse snelbusverbinding met Rotterdam. Qbuzz handhaaft de lijngebonden ontsluiting voor kernen op de Lekdijk en de lijnen van en naar kleine kernen in de Alblasserwaard zoals Bleskensgraaf, Ottoland en Noordeloos. Op het nieuwe knooppunt Meerkerk bij de aansluiting van de A27 takken deze lijnen aan op de snelbussen naar Utrecht en Gorinchem. De stadsdienst van Gorinchem wordt eenvoudiger opgezet en bedient voortaan ook de wijk Stalkaarsen en de Evenementenhal. De verbinding vanuit Lingewijk naar het centrum, station en ziekenhuis gaat twee keer zo vaak rijden. Ook in Gorinchem wordt met elektrische bussen gereden.


MerwedeLingelijn
In de nieuwe concessie wordt de MerwedeLingelijn onderdeel van R-net. In de loop van 2019 worden de treinen omgebouwd en uitgerust in R-net stijl. Alle treinen krijgen nieuwe comfortabele stoelen, USB-aansluitingen en snellere wifi. De MerwedeLingelijn blijft tot 20 uur in een kwartierdienst rijden, momenteel is dat tot 19 uur.


Vijfheerenlanden
Onlangs is landelijk besloten dat de fusiegemeente Vijfheerenlanden per 1 januari 2019 deel gaat uitmaken van de Provincie Utrecht. Het vervoer in de gemeenten maakt geen deel uit van de DAV concessie, maar valt straks onder de concessie U-OV. Het betreft vooral lijn 85 tussen Leerdam en Utrecht. Het vervoer wordt van 9 t/m 31 december 2018 nog uitgevoerd als onderdeel van de DAV concessie van Zuid-Holland. Verdere informatie over deze dienstregeling volgt nog. De lijnen die Vijfheerenlanden doorkruisen als grensoverschrijdend vervoer uit Gorinchem en de Alblasserwaard, blijven onder het opdrachtgeverschap van Zuid-Holland; de dienstregeling van deze lijnen zijn te vinden op de Qbuzz website.
Bij de dienstregeling op de website is een overzicht op gemeente- en lijnniveau opgenomen. Er staat bij wat er wijzigt ten opzichte van de huidige situatie. Ook is er bij iedere gemeente een overzichtskaartje te vinden met het lijnennet.