• Slide3
  • Slide2
  • Slide1
donderdag, 01 december 2022 11:32

Ontstemming over de dienstregeling versobering lijn 2 van en naar Dubbeldam

Er is bij de verschillende consumenten organisaties binnen het RODAG teleurstelling over het schrappen van de ritten op lijn 2 tijdens de zondag en s’avonds vanaf 11 december 2022. Dit betekent dat reizigers die s avonds na zeven uur naar Dubbeldam willen reizen, met lijn 5 moeten reizen en vervolgens veel verder moeten lopen of het laatste stuk met een deur-haltetaxi moeten reizen. De afstand die de reizigers die in Dubbeldam moeten lopen is naar onze mening veel te lang en we zien de deur-haltetaxi als slecht alternatief voor de vervallen ritten van lijn 2. We hebben het standpunt dat reizigers in Dordrecht recht hebben op een bus waarmee je kunt reizen zonder dat deze vooraf gereserveerd dient te worden. De vervoerder wilde vorig jaar de dienst naar Dubbeldam al vanaf zeven uur s avonds schrappen en het is het RODAG gelukt om Qbuzz te overtuigen om  tot half tien met een bus te rijden. We hebben bij de dienstregeling consultatie in september 2022 al laten weten dat we ons niet kunnen vinden in het schrappen van de ritten van lijn 2 s avonds en op zondag. Vervolgens hebben we de zaak in oktober en november nogmaals aangekaart maar helaas heeft de vervoerder er voor gekozen om hun plannen rond de versobering voor lijn 2  door te zetten voor de dienstregeling 2023  die op 11 december 2022 in gaat.

Vorig jaar werd afgesproken dat deze busverbinding naar Dubbeldam ’s avonds na 22.00 uur en op zondag als tijdelijke maatregel afgeschaald werd. Deze ‘tijdelijke maatregel’ wordt nu omgezet in een definitief besluit voor alle avonden en de zondag. Deze buslijn staat vermeld in de bieding van Qbuzz dat afgesproken is met de provincie Zuid-Holland. Op onze vraag aan de provincie of en zo ja waarom zij instemmen met deze wijziging kregen we als antwoord dat hiermee ‘de bodem van acceptatie wel bereikt is’. Voor het RODAG zakken we met deze vervoersverarming in de gemeente Dordrecht duidelijk door die bodem heen.

Lijn 2 is een voorbeeld van een van de vele dienstregeling versoberingen die de afgelopen jaren ingevoerd is. We maken ons zeer veel zorgen over deze ontwikkeling en we blijven ook de komende jaren kritisch kijken naar dit punt.